Rukola z grejpfrutem i łososiem w sezamie

Sałatka z łososiem i grejpfrutem

Zdjęcie pochodzi z książki „Jaglany detoks”

W najbliższych postach postanowiłam pokazać Wam jak przygotować proste i szybkie potrawy dla kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). Potrawy, które mają niski indeks glikemiczny i równocześnie wysoką zawartość mio-inozytolu. Na pierwszy rzut idzie pyszna sałatka, którą podpatrzyłam w książce „Jaglany detoks”.

Grejpfrut:
+ jest bardzo silnie zasadowy (odkwasza nasz organizm)
+ jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, wapń i potas
+ jest bogaty w mio-inozytol (w 1 grejpfrucie znajdziesz 400 mg mio-inozytolu)
+ podnosi odporność organizmu
+ wspomaga pracę serca (obniża poziom cholesterolu i oczyszcza krew, regulując ciśnienie krwi)
+ łagodzi bóle artretyczne
+ wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
+ wspomaga odchudzanie – ma bardzo mało kalorii i przyspiesza metabolizm

Składniki:
1 opakowanie rukoli
250 – 300 g świeżego łososia
1 czerwony grejpfrut
2 łyżki sezamu
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 – 3 cm kłącza imbiru
1 łyżeczka miodu
sok z ½ cytryny

1. Łososia kroimy na nieduże kawałki (ok. 2 cm) i smażymy bez tłuszczu na patelni aż łosoś lekko się zarumieni z każdej strony.
2. W międzyczasie na małej patelni prażymy sezam i odstawiamy do ostudzenia.
3. Do dużej miski wsypujemy rukolę.
4. Grejpfruta obieramy i z każdej cząstki zdejmujemy białą skórkę. Następnie cząstki kroimy na kawałki. Układamy grejpfruta na rukoli.
5. Przygotowujemy sos łącząc rukolę, cytrynę, miód i starty na tarce imbir.
6. Jeszcze ciepłego łososia obtaczamy w sezamie i dodajemy do sałatki. Całość delikatnie, porcjami oblewamy sosem, aby sezam nie spłynął nam z łososia:) Ewentualnie podajemy oddzielnie sałatkę i oddzielnie sos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *