Sałatka grecka

sałatka grecka

Sałatka grecka doczekała się już wielu wersji. Również w moim rodzinnym domu jest ona przyrządzana na swój własny, wyjątkowy sposób. Cała tajemnica tkwi w sosie… Skąd mamy na niego przepis? Mama uważa, że wymyśliła go sama, a je jestem w 100% pewna, że otrzymała go od znajomej. Jaka jest prawda? Nie wiadomo, ale sałatka z tym właśnie sosem gości często na moim stole i zdobyła serca wielu moich przyjaciół oraz oczywiście M;) Jest naprawdę niepowtarzalna. Spróbujcie, a sami się przekonacie!

Podstawą naszej sałatki jest sałata lodowa, do której dodaję:
– pomidora pokrojonego w spore kawałki (lub kroję na pół pomidorki koktajlowe),
– przekrojone na pół plasterki ogórka,
– poszatkowaną połówkę cebuli,
– czarne oliwki
– ser feta pokrojony w kostkę.

Na końcu przyrządzam sos:

sos do sałatki greckiej

Składniki na sos:
– 5 łyżek oleju ze słonecznika lub winogron
– 1 łyżeczka cukru
– sok z plastra cytryny o grubości ok. 1-1,5 cm
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– szczypta pieprzu
– 100-120 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki majonezu kieleckiego (bardzo ważne, aby nie dawać słodkiego majonezu delikatesowego)

1. Do szklanki dodajemy po kolei składniki: olej, cukier, sok z cytryny, czosnek i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
2. Następnie dodajemy jogurt i majonez. Całość mieszamy, aż otrzymamy kremową konsystencję.

Sos powinien wyjść słodko-kwaśny. Oczywiście możecie dopasować ilość składników do Waszych kubków smakowych dodając cukier lub sok z cytryny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *