Sałatka z komosą ryżową, dynią i kozim serem

komosa ryżowa z pieczoną dynią i kozim serem
Wykorzystując dyniowy urodzaj postanowiłam wypróbować jeszcze jeden przepis z dynią, komosą ryżową i kozim serem w roli głównej.

Kozi ser:
+ zawiera łatwiej przyswajalne białka ( zawiera mniej laktozy)
+ dużo rzadziej uczula (zawiera mniej uczulającej kazeiny)

Składniki:
– 7 łyżek komosy ryżowej,
– 9 plastrów dyni
– 2 duże garście rukoli
– kilka suszonych pomidorów
– 100 g koziego sera
– garść pestek dyni
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– sos: łyżeczka słodkiej musztardy + sok z ½ cytryny + łyżeczka miodu + 4 łyżki oliwy z oliwek

1. Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja płuczę kilka razy komosę ryżową, zalewam wodą, dodaję łyżkę oliwy i szczyptę soli, a następnie gotuję pod przykryciem ok. 10-15 minut (w proporcjach 1:1½ = komosa : woda). Gdy komosa wchłonie całkowicie wodę, zawijam rondelek w ścierkę i w koc. Odstawiam na 20 minut, aby komosa „doszła” w cieple.
2. W międzyczasie kroimy dynię na plastry i obieramy każdy plaster ze skóry. Rozkładamy na małej brytfance. Każdy kawałek dyni kropimy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
3. Pomidory suszone kroimy w plastry.
4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
5. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki.
6. Na talerzu układamy garść rukoli. Następnie nakładamy połowę komosy ryżowej, plastry dyni i pomidory suszone. Całość kropimy sosem, a na wierzchu rozkruszamy ser i posypujemy sałatkę pestkami dyni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *