Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i dynią

sałatka z komosą ryżową i dynią

Inspiracji dyniowych ciąg dalszy! Dzisiaj dzielę się przepisem, który otrzymałam od mojej instruktorki pole dance – Moniki! <3

Sałatka sprawdza się rewelacyjnie na ciepło, ale zyskuje na smaku następnego dnia po odstaniu w lodówce. Z tego też względu jest to świetny pomysł na obiad do pracy, przekąskę międzytreningową czy też lekką kolację. Niebo w gębie – polecam!!!:)

Komosa ryżowa:
+ bogate źródło białka
+ zawiera większość witamin z grupy B
+ zawiera bardzo dużo magnezu (64 mg w 100 g)
+ nie zawiera glutenu

Ps: Sałatka sprawdzi się również dla osób na diecie antyhistaminowej. Nie jestem pewna co do granatu, dlatego też na wszelki wypadek zamieńmy go na porzeczki bądź jeżyny. Jednak już po zakończeniu diety będzie to idealnie zbilansowany posiłek, który pozwoli zachować poziom histaminy w normie:)

Składniki:
– 125 g quinoa (komosa ryżowa)
– 1 mały granat
– ½ małej cukinii
– kawałek dynii odpowiadający wielkością cukinii
– duża garść jarmużu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów)

1. Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja płuczę kilka razy komosę ryżową, zalewam wodą, dodaję łyżkę oliwy i szczyptę soli, a następnie gotuję pod przykryciem ok. 10-15 minut (w proporcjach 1:1½ = komosa : woda). Gdy komosa wchłonie całkowicie wodę, zawijam rondelek w ścierkę i w koc. Odstawiam na 20 minut, aby komosa „doszła” w cieple.
2. W międzyczasie kroję cukinię i dynię w kostkę (ok. 1,5 cm) i smażę na oliwie. Warzywa solę i na początku duszę trochę pod przykryciem, aby zmiękły, a później zdejmuję pokrywkę, redukuję wodę, która uciekła z warzyw i podsmażam przez 5 minut na małym ogniu, 2-3 razy mieszając.
3. Łączę w misce: ciepłą komosę ryżową, ziarenka granatu, przestudzone warzywa oraz rozdrobniony jarmuż.
4. Przygotowuję sos mieszając w małej szklance oliwę z oliwek z masłem orzechowym. Mieszamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Pomaga rozgniatanie masła o ścianki naczynia.
5. Dodajemy sos do sałatki i bardzo dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *