Szakszuka czyli śniadanie z patelni

Szakszuka (shaksouka) to danie kuchni tunezyskiej składające się z jajek posadzonych na „sosie” z pomidorów, cebuli, czosnku i ostrej papryki. Oczywiście możemy je modyfikować dodając dodatkowe składniki, takie jak: pietruszka, rukola, oliwki, awokado, ser kozi, … Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaków :)
Sami zobaczycie, że po pierwszej szakszuce zaczniecie sami kombinować i powrzucacie do niej co tylko wpadnie Wam do głowy ;)
Ja przedstawię Wam ją w dwóch wersjach – tej podstawowej (na ostro bądź nie) i zmodyfikowanej przeze mnie.
Ważne! Patelnia nie może być wykonana z teflonu, gdyż pamiętajcie, że jest to potrawa jedzona bezpośrednio z patelni!

Składniki:

2 jajka od szczęśliwej kury
2 duże pomidory
1 duża cebula (ja wybrałam czerwoną ale może być biała)
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek bądź masło (lub miks)
sól i inne przyprawy wg preferencji (u mnie bazylia ale w Tunezji tradycyjnie dodaje się kumin)

Dodatki do wyboru:
– papryczka chilli jeśli chcecie, aby Wasza szakszuka była bardziej pikantna
– garść świeżej rukoli
– garść świeżej posiekanej natki pietruszki, garść pokrojonych oliwek, garść pokrojonego w kostkę sera koziego

  1. Cebulę siekamy w kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę bądź rozpuszczamy masło.
  3. Na średnim ogniu smażymy cebulę aż się lekko zarumieni.
  4. Czosnek kroimy w drobne plasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy jeszcze kilka chwil.
  5. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i bazylią (bądź innymi przyprawami), mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. (Możemy w tym momencie dodać pokrojoną ostrą papryczkę jeśli wolimy wersję na ostro)
  6. Zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda z pomidorów odparuje.
  7. Następnie rozgarniamy sos w 2 miejscach i sadzimy 2 jajka. Solimy same jajka. W tym momencie możemy dodać inne składniki, np. porozrzucać na pomidorach oliwki i ser kozi. Dusimy ok. 2 minuty bez przykrycia a następnie pod przykryciem – do momentu aż jajka nie będą surowe, ale żółtka wciąż będą miękkie.
  8. Szakszukę podajemy na patelni posypaną świeżą natką pietruszki lub rukolą. Możemy jeść ją z pieczywem bądź samą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *