Szpinakowe love z kaszą jaglaną w roli głównej

kasza jaglana ze szpinakiem
Szał na kaszę jaglaną trwa. W końcu i ja się poddałam tej fali. Kasza jaglana wpasowała się w mój trend: szybko, zdrowo i smacznie. Przekonajcie się sami – na obiad do pracy idealna! Możecie do niej dodać w zasadzie cokolwiek na co macie ochotę. U mnie oczywiście z ulubionymi składnikami: szpinakiem i pomidorami suszonymi :)

Składniki:
– 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– oliwa z oliwek
– 1 czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– kilkanaście czarnych oliwek
– kilkanaście pomidorów suszonych
– dwie duże garści świeżego szpinaku
– sól
– łyżka oleju

1. Gotujemy 0,5 l wody z dodatkiem łyżki oleju i szczyptą soli. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy kaszę i gotujemy ok. 20 minut.
2. Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę i dusimy na oliwie z oliwek.
3. Oliwki i pomidory suszone kroimy w plasterki i dodajemy do „sosu” w momencie, gdy cebula będzie już szklista.
4. Dusimy całość na małym ogniu do momentu aż kasza będzie gotowa.
5. Odcedzamy kaszę i przenosimy do dużej miski. Zalewamy kaszę naszym „sosem” i dodajemy opłukany szpinak. Całość mieszamy dokładnie i dodajemy jedynie soli do smaku jeśli jest Waszym zdaniem taka potrzeba.

Przyrządzoną w ten sposób kaszę możemy jeść samą lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *