Szybka tarta z pomidorami malinowymi i ricottą

Tarta z pomidorami malinowymi i ricottą
Przyznaję się bez bicia, że okres wakacyjny nie obfitował w kulinarne eksperymenty. Był to czas „Pana kanapki” i restauracyjnych podbojów. Ale czyż wakacje nie są od tego, aby na chwilę odetchnąć? Tak też sobie tłumaczę moje leniwe tygodnie. Jednak czas powoli wziąć się w garść, zrzucić z siebie zbędne kilogramy, a przede wszystkim zrobić krok w przód w kierunku kuchni :)

Dzisiejszym prostym i szybkim przepisem witam Was z powrotem w moim kulinarnym świecie :)

PS.: przepis znalazłam w jednym z numerów „Pani”.

Składniki:
4 pomidory malinowe
250 g serka ricotty
skórka starta z 1 cytryny
kilkanaście listków bazylii
arkusz ciasta francuskiego
sól, pieprz
oliwa z oliwek

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
2. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pomidory przez ok. 5 minut.
4. W międzyczasie ucieramy serek ricotta ze skórką cytryny i posiekanymi listkami bazylii (8-10 listków).
5. Podsmażone pomidory przenosimy do foremki (ok. 20×20) i nakładamy łyżką serek ricotta (pomiędzy plastry pomidora).
6. Całość przykrywamy ciastem francuskim, którego brzegi zawijamy pod pomidory. Ciasto nakłuwamy widelcem.
7. Następnie foremkę przenosimy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
8. Gdy ciasto się już upiecze, przykrywamy foremkę dużym talerzem i szybkim ruchem przekładamy na niego tartę.
9. Podajemy z listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *