Tajska zupa rybna

tajska zupa rybna

Tak bardzo posmakowała mi zupa Babi, że postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam zupę rybną z mlekiem kokosowym i porem. Tym razem sięgnęłam po tłustą rybę – suma. Niebo w gębie! Coś mi się wydaje, że to będzie nowa wersja zupy rybnej w te święta :) Ciekawe co na to rodzina… ;)

Składniki
2 pory
warzywa na bulion warzywny (2 litry)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżka pasty tajskiej Tom Kha (Kanokwan)
1 opakowanie makaronu sojowego
300 g filetu z suma
olej sezamowy
sól, pieprz
400 ml mleka kokosowego

  1. Przygotowujemy bulion warzywny.
  2. Rybę dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
  3. Odcinamy białą część pora, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy ok. 10 minut na małym ogniu z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli (uważajmy na ilość nasionek – jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt ostra powinniśmy ograniczyć się do 10 ziarenek i ewentualnie na samym końcu dodać ich więcej jeśli zupa będzie zbyt mało pikantna). Co jakiś czas mieszamy.
  4. Zeszklonego pora i rybę dodajemy do bulionu warzywnego. Doprawiamy pastą tajską i gotujemy ok 5 minut.
  5. Na samym końcu dodajemy mleko kokosowe i makaron. Gotujemy całość jeszcze 5 minut i.. możemy podawać zupę :) Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *