Tarta z kaszy jaglanej z brokułem, pomidorami suszonymi i orzechami

Tarta z kaszy jaglanej
Kolejne potwierdzenie, że podróże kształcą :) Poniższy przepis powstał z inspiracji tartą w niewielkim lokalu w Gdańsku, który oferował mnóstwo pyszności dla alergików, bezglutenowców…. Nie było mi dane skosztować oryginału, ale zanotowałam sobie szybko listę składników i podjęłam próbę skonstruowania własnej wersji. Testerzy chwalą, więc dzielę się przepisem również z Wami. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Na koniec dodam, że wbrew pozorom przepis jest bardzo szybki :)

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
2 jajka
750 g brokułu
ok. 15 pomidorów suszonych
2 garści orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, laskowe, może być mieszanka)
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, czarnuszka, świeże zioła, np. bazylia, tymianek, estragon
2 łyżki chia

1. Na początku dokładnie płuczemy kaszę zimną wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Gdy woda jest już klarowna, zalewamy kaszę świeżą wodą w proporcjach 2:1 (woda: kasza). Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, a następnie przykrywamy i stawiamy na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę przez 10 min. Owijamy garnek w ścierkę i koc. Odstawiamy na 15 min, aby kasza „doszła” w cieple.
2. Równocześnie gotujemy różyczki brokułu ok. 8-10 min.
3. Wystudzoną kaszę doprawiamy czarnuszką, posiekanymi ziołami. Kosztujemy i ewentualnie dosalamy. Na koniec dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy przygotowaną kaszę równomiernie do foremki na tartę (ok. 23 cm). Po wierzchu posypujemy chia.
4. Siekamy orzechy, a następnie dodajemy do nich ¾ brokułu i ok. 10 pomidorów suszonych. Całość blendujemy. Przygotowaną masę wykładamy na kaszy jaglanej. Na wierzchu układamy małe różyczki brokułu i pokrojone drobno pomidory suszone. Całość posypujemy czarnuszką.
5. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy tartę ok. 45 minut.

tarta z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *