Uczta libańska: hummus i tabbouleh

Le Cedre – knajpkę na warszawskiej Pradze – pokazał mi M. Znałam hummus z półek sklepowych. Jednak to tam poznałam jego prawdziwy smak i połączenie hummusu z tradycyjną libańską sałatką Tabbouleh. Interpretując przepis starałam się jak najbardziej odtworzyć smaki znane mi z Le Cedre. W skali od 0 do 10 M. ocenił na 9,9, a jest naprawdę srogim sędzią. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Całość podaje się z tradycyjną pitą. Ja wybrałam lżejszą formę – grubszą wersję naleśników z mąki gryczanej. Znajdziecie je pod linkiem: Naleśniki meksykańskie

Hummus
– 1 szklanka ciecierzycy
– 4 łyżki pasty tahini
– sok z połowy cytryny
– 1 duży ząbek czosnku
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 100-150 ml wody
– sól

1. Ciecierzycę moczyć całą noc w wodzie.
2. Odcedzić ciecierzycę i wypłukać z piany.
3. Zalać ciecierzycę 1,5 litra wody i gotować ok. 3 godziny.
4. Odcedzić ciecierzycę i obrać ze skórek.
5. Przenieść ciecierzycę do wysokiego naczynia. Dodać pastę tahini i zmiksować blenderem. Ja używam ręcznego blendera.
6. Następnie dodać sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz wodę. Całość wymieszać, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
7. Dodać sól do smaku i ponownie zmiksować.

Oczywiście można dodać więcej soku z cytryny i czosnku. Wedle Waszego gustu i smaku.

Hummus

Tabbouleh
– 1 bardzo duży pęczek pietruszki lub 2 mniejsze
– 1 mały pomidor
– 1 malutka cebula (3 łyżki drobno posiekanej cebuli)
– ok. 1/3 cytryny
– 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
– mały ząbek czosnku lub połowa dużego

1. Pietruszkę bardzo drobno posiekać i przenieść do miski.
2. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do pietruszki.
3. Cebulę posiekać w rozdrabniaczu. Jeśli nie posiadacie rozdrabniacza to musicie ją bardzo drobniutko posiekać. Posiekaną cebulę dodać do miski i całość wymieszać.
4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dokładnie wymieszać.

Czosnek nie jest koniecznością. Dodajcie go jeśli lubicie. Ilość cytryny dostosujcie do własnych kubków smakowych. Najlepiej dodawać ją powoli wyciskając do całości.

Tabbouleh

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *