Waniliowe ciasteczka z mąki orkiszowej z migdałami

ciastka orkiszowe

Po takim tytule chyba nie ma potrzeby nic dodawać:) Przepis idealnie wpasowuje się w dietę antyhistaminową, ale niestety orkisz zawiera bardzo dużo glutenu…

Składniki:
– 250 g mąki orkiszowej
– 200 g masła
– 50 g cukru trzcinowego
– 15 g cukru waniliowego
– 75 g pokruszonych płatków migdałowych lub otartych migdałów

1. W misce ucieramy mikserem masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Warto masło wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, aby zmiękło.
2. Dodajemy migdały i dalej mieszamy.
3. Do przygotowanej masy dodajemy mąkę i ręcznie delikatnie mieszamy, aby powstały grudki ciasta. W takiej postaci wkładamy ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut.
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki zagniatamy je delikatnie. Następnie dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej z nich rolujemy wałek o średnicy jak szerokość kciuka. Odcinamy kawałki o długości 1 cm. Z każdego kawałka rolujemy mniejszy wałeczek i zginamy go w kształt podkowy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Z przygotowanego ciasta powinny wyjść dwie blachy ciasteczek.
5. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
6. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy najpierw pierwszą blachę z ciasteczkami. Pieczemy ok. 10 minut. Po 10 min wyjmujemy pierwszą blachę upieczonych ciasteczek i wkładamy drugą, również na 10 minut.

ciastka orkiszowe

Odczekajmy 10 min zanim zaczniemy przekładać ciastka z blachy na talerz/miskę, ponieważ od razu po upieczeniu są bardzo kruche i mogą się rozpadać w dłoniach. A najlepiej smakują na drugi, trzeci i jeszcze kolejny dzień:)

ciastka orkiszowe

Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *