Wegetariańska sałatka z kaszą bulgur

sałatka z kaszy bulgur
Będąc w Wiedniu, „królestwie sznycli”, paradoksalnie udało mi się skosztować pysznej sałatki wegetariańskiej. Kupiłam ją w supermarkecie mieszczącym się w wiedeńskich gazometrach. Przeszukałam internet i nigdzie nie udało mi się znaleźć na nią przepisu. Zatem postanowiłam na podstawie składników z opakowania odtworzyć to cudo w domu. I udało się:) Sałatka wyszła niemal identyczna w smaku, pomimo zamiany jednego ze składników. Niestety nie udało mi się kupić przyprawy filadelfijskiej i zamiast niej użyłam garam masala. Podróże kształcą moi drodzy! ;) Mam nadzieję, że wygląd sałatki nie odstraszy Was – tak jak to było w przypadku M., który jak to ujął „gdyby nie Ty, nie wziąłbym tej sałatki. Nie wyglądała na smaczną. Kasza i fasola? To nie może być dobre”. A jednak! Mam nadzieję, że się skusicie! Obiecuję, że będziecie mile zaskoczeni:) Smacznego!

Składniki:
250 g kaszy bulgur
50 g fasoli mung
50 g czarnej soczewicy
270 g pomidorów suszonych w oleju z ziołami (ja użyłam tych z Biedronki)
ok. 20 sztuk czarnych oliwek
mały pęczek pietruszki
kawałek mango (mniej więcej wielkości ćwiartki jabłka)
3 suszone morele
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta chilli (lub więcej, jeśli wolicie ostrzejszą wersję)

1. Fasolę mung i czarną soczewicę moczymy przez 12 godzin.
2. Gotujemy fasole mung i czarną soczewicę w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 60 minut).
3. Równocześnie gotujemy kaszę bulgur w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu ( ok. 7 minut). Następnie opatulamy kaszę ścierką i wkładamy pod kołdrę, aby „doszła” w cieple.
4. Gdy fasola się ugotuje, odcedzamy ją i łączymy z kaszą bulgur.
5. W rozdrabniaczu do warzyw umieszczamy: pomidory suszone wraz z olejem, czarne oliwki, pietruszkę (bez łodyg), starte na drobnej tarce mango, całe morele, sok z cytryny i przyprawy: garam masala, kmin rzymski oraz chilli. Całość miksujemy tak, aby nie zrobiła się papka, lecz aby pomidory suszone i oliwki były w maleńkich kawałkach. Dodajemy nasz miks do kaszy z fasolą i dokładnie mieszamy.

Sałatka idealnie nadaje się na lunch do pracy, gdyż przepysznie smakuje na zimno. Można ją również podgrzać i podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *