Zielona sałatka z kaszą kuskus

Aby dobrze wypaść przy świątecznym stole, a przede wszystkim, aby móc popuścić w święta pasa, na kilka dni przed wigilią trzeba trochę zacisnąć pasa ;) Nie ma lekko! Ale może być smacznie:) Dziś ślę Wam przepis na pycha sałatkę, którą poczęstowała mnie w zeszłym tygodniu koleżanka z pracy – Agatka.

Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
1 awokado
1/2 świeżego ogórka
ok. 10 pomidorów suszonych
1 nieduży pęczek pietruszki
garść orzechów (ziemnych albo podprażonych pinii)
oliwa z oliwek, sól, pieprz

1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, tak aby powierzchnia wody była ok. 1 cm nad kaszą i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza będzie gotowa (wchłonie całą wodę).
2. W międzyczasie kroimy w kostkę awokado, obranego ze skóry ogórka, pomidory suszone oraz siekamy pietruszkę.
3. Powyższe składniki wraz z orzechami dodajemy do kaszy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz (wg gustu) i całość dokładnie mieszamy.

Kaszę kuskus możemy zamienić na kaszę jaglaną, ale wtedy sałatce trzeba będzie poświęcić trochę więcej czasu ;) O właściwościach kaszy jaglanej możecie poczytać tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *