Zupa brokułowa z migdałami

zupa brokułowa

Tę superprostą i superszybką zupę robiła moja mama praktycznie za każdym razem, gdy przyjeżdżałam do domu na weekend w trakcie moich studiów. Przyznam, że na długi czas mi się po prostu przejadła, ale teraz, zmuszona dietą eliminacyjną do usunięcia wielu składników z mojego codziennego jadłospisu, chętnie po nią sięgam:) Jest naprawdę bardzo smaczna i wystarczy kilka chwil spędzonych w kuchni, aby ją przyrządzić. Szczerze polecam!

Składniki dla dwóch osób:
– 500 g brokułu
– 0,5L bulionu warzywnego
– dwie garści płatków migdałów
– łyżka masła
– sól

1. Odcinamy same różyczki brokułu, zalewamy zimną wodą, solimy (ok. pół łyżeczki) i gotujemy aż będzie miękki (ok. 13 minut).
2. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny oraz na maśle prażymy migdały (gdy zaczną się lekko rumienić zdejmujemy je z ognia).
3. Odcedzamy brokuł, blendujemy na gładką masę i zalewamy bulionem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na końcu do zupy dodajemy przestudzone migdały razem z masłem.

I to już w zasadzie wszystko:) Prawda, że proste?:) Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *