Zupa kokosowa z dynią, marchewką i pomidorami

Zupa kokosowa
Kolejny przepis inspirowany książką „Jaglany detoks”. Zapraszam, bo znów jest pysznie! :)

Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych
3 średnie marchewki
3 małe ziemniaki
1 szklanka dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
½ szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
ok. 4 cm imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka oleju kokosowego
½ łyżeczki kurkumy
1 mały por
sól
15 listków świeżej bazylii
sok z ½ cytryny

1. Czosnek oraz imbir ścieramy na najdrobniejszej tarce.
2. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na małym ogniu imbir wraz z czosnkiem.
3. W międzyczasie białą część pora kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do imbiru i czosnku wraz z curry oraz garam masala. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.
4. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.
5. Do podduszonego pora dodajemy pomidory, przepłukaną soczewicę, dynię, ziemniaki, marchewkę, mleko kokosowe i 2 szklanki wody.
6. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
7. Na końcu dodajemy sok z cytryny i bazylię. Mieszamy i próbujemy, a następnie doprawiamy solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *