Zupa krem z pieczonej papryki

zupa krem z pieczonej papryki

Zakupy w markecie z wege świrem. Nad stoiskiem z paprykami: „Ta brzydka, ta za duża, ta za mała! Nie ma ładnych papryk.” Dla mnie oczywiście każda wyglądała pysznie, no ale mając do czynienia z taką weteranką wszelakich warzyw nie wypadało mi się spierać ;) Ale dzięki temu przebieraniu, wybieraniu, odkładaniu udało mi się dociec do czegóż potrzebne są ładne papryki i to w ilości 4 sztuk: krem z pieczonej papryki!:) Oczywiście tym przepisem pragnę się z Wami podzielić. Ja od siebie dodałam do papryk jeszcze pieczone cebule, ale gdy tylko pomidory spadną z cen zamierzam zamienić pulpę z puszki na te świeże, pachnące… Smak zupy? Włochy! Więcej chyba nie muszę dodawać. Spróbujcie sami;)

Składniki:
4 duze lub 5 małych czerwonych papryk
1,5 cebuli
1 puszka całych pomidorów
0,75 litra bulionu warzywnego
świeży tymianek
sól
starta mozzarella

1. Piekarnik nastawiamy na 200°C
2. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z ziaren i układamy na blaszce wnętrzem do dołu.

zupa krem z pieczonej papryki
3. Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki i również układamy na blaszce wnętrzem do góry.
4. Warzywa pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 min. Nie przejmujcie się, że skórka od papryki zacznie się mocno przypiekać i czernieć. Dzięki temu łatwiej obierzecie ją ze skórek.

zupa krem z pieczonej papryki

5. Gdy warzywa się podpieką, przygotowujemy bulion.
6. Obieramy papryki ze skórek i przenosimy do rozdrabniacza, dodajemy upieczone cebule i pulpę pomidorową z puszki. Urywamy kilka świeżych gałązek tymianku i dodajemy do warzyw. Miksujemy całość na gładką masę i przenosimy do bulionu.
7. Zupę krem mieszamy i dodajemy sól (ok. pół łyżki). Doprowadzamy do wrzenia.
8. Podajemy ze startą mozzarellą, świeżym tymiankiem, kromką ciemnego pieczywa lub grzankami.

zupa krem z pieczonej papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *