Zupa soczewicowa z pistacjami

zupa soczewicowa z pistacjami
Kolejna zupa, którą zamknęłam w szufladce jesiennych zup na chłodne wieczory:) Przyjemnie rozgrzewająca i bardzo sycąca.

Czerwona soczewica:
+ jest świetną alternatywą dla mięsa, ponieważ już w 100 g ugotowanej soczewicy jest ponad 9 g wysoko przyswajalnego białka!
+ zawiera bardzo dużo potasu i kwasu foliowego,
+ jest polecana dla osób borykających się z anemia, miażdżycą oraz nadciśnieniem,
+ bardzo dobrze zaspokaja głód (wysoka zawartość błonnika), a przy tym w swoim składzie ma bardzo mało tłuszczu, dlatego też jest polecana osobom chcącym zrzucić parę kilogramów:)

Składniki (4 porcje):
– szklanka czerwonej soczewicy
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 2 marchewki
– 1 litr bulionu warzywnego
– 3 łyżki sosu pomidorowego
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki zmielonej kolendry
– ¼ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– szczypta chilli
– sól i pieprz do smaku
– pokruszone pistacje (garść na jedną porcję)

1. Kroimy w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz marchewkę.
2. Przygotowujemy bulion warzywny.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę oraz czosnek. Dusimy kilka minut.
4. Następnie dorzucamy marchewkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Dodajemy sos pomidorowy, wypłukaną kilka razy w wodzie soczewicę oraz bulion warzywny. Zupę dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.
6. Połowę zupy blendujemy i łączymy z pozostałą, niezmiksowaną częścią.
7. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Podajemy z posiekanymi pistacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *