Zupa z białych szparagów z ziemniakami

zupa z białych szparagów z ziemniakami

Czy wiecie, że w 93% szparagi składają się z wody? Dzięki temu zawierają bardzo mało kalorii:) Niech Was to jednak nie zmyli! Szparagi są bardzo sycące.

Czy wiecie też, że szparagi są źródłem asparaginy (jednego z aminokwasów, składnika budulcowego białek)? Nazwa asparagina nie jest przypadkowa -> pochodzi od łacińskiej nazwy szparagów – Asparagus.

Dlaczego warto jeść szparagi?
Ponieważ stanowią bogactwo wielu ważnych składników odżywczych. Zawierają w swoim składzie witaminę B6, wapń, magnez i cynk, a także duże pokłady błonnika, białka, beta-karotenu, witaminy C, witaminy E, witaminy K, tiaminy, ryboflawiny, rutyny, niacyny, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, potasu, miedzi, manganu, selenu, chromu… Robi wrażenie, prawda? :)

Niestety sezon na szparagi jest bardzo krótki i w zasadzie już się powoli kończy. Ostatnie szparagi znikają z półek sklepowych i straganów. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji skosztować w tym sezonie szparagów jest to ostatni dzwonek! Spieszcie do sklepów! Mam nadzieję, że poniższy przepis Was do tego przekona:)

zupa z białych szparagów z ziemniakami

Składniki:
– 700 ml bulionu warzywnego
– 4-5 młodych ziemniaków
– 3-4 ząbki czosnku
– kilka gałązek świeżego tymianku
– 500 g białych szparagów
– sól
– oliwa z oliwek

1. Szparagi myjemy i cienko obieramy. Odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Solimy podobnie jak wodę na ziemniaki.
2. Przygotowujemy bulion warzywny.
3. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
4. Obieramy czosnek i kroimy w cienkie plasterki.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek. Dusimy parę minut na bardzo małym ogniu.
6. Odcedzamy szparagi i przenosimy na patelnię z oliwą. Mieszamy i kilka minut dusimy. Następnie szparagi wraz z oliwą, czosnkiem i tymiankiem przenosimy do głębokiego naczynia i blendujemy na gładką masę.
7. Zmiksowane szparagi przenosimy do bulionu z ziemniakami. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Próbujemy i dosalamy jeśli jest taka potrzeba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *