Zupa z ciecierzycy

zupa z ciecierzycy

Listopad jest idealną porą na sycące i rozgrzewające zupy. Moją ulubioną z serii zimowych zup jest właśnie ciecierzycowa z pomidorami i porem. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Przepis jest bardzo prosty i szybki, jeśli odejmiemy całą noc namaczania ciecierzycy i czas jej gotowania. Dalej idzie jak z płatka!

Smak tej zupy skradł serce mojego M. Jeden talerz to zawsze stanowczo za mało! Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowała!

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pomidory krojone w puszce
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz
Makaron kokardki (1 garść na osobę)

1. Wieczorem dzień wcześniej zalewam ciecierzycę wodą i odstawiam na całą noc.
2. Następnego dnia odcedzam ciecierzycę, płuczę ją i zalewam świeżą wodą (ok. 1,5 – 2 l). Gotuję 1,5 – 2h, aż ciecierzyca będzie miękka. Jeśli woda się wygotuje dolewam wrzątek.
3. Cebulę kroję w drobną kostkę, a białą część pora w półksiężyce.
4. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i dodaję cebulę oraz pora. Całość duszę, aż cebula i por się zeszklą.
5. Dodaję pomidory z puszki i duszę całość 10 – 15 minut. Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i duszę jeszcze parę chwil.
6. Nastawiam wodę na makaron.
7. Pomidory z cebulą, porem i czosnkiem przenoszę do ugotowanej ciecierzycy (nie odcedzam wody). Całość mieszam.
8. Z zupy odkładam do miski 2 łyżki „gęstego”, blenduję i przenoszę z powrotem do garnka. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z makaronem. Do zupy można dodać również śmietanę! Smacznego!

zupa z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *