Zupa z pieczarkami i porem na mleku kokosowym

Kochani, dawno się nie odzywałam, za co Was serdecznie bardzo przepraszam, ale mam w garści 3 ciekawe przepisy, więc mam nadzieję, że zrekompensują Wam one krótką nieobecność :) Na pierwszy rzut leci zupa fusion, do której zainspirowała mnie moja koleżanka – Róża. Któregoś dnia przyniosła do pracy zupę z porem i pieczarkami. Pomyślałam, że to bardzo fajne połączenie i jeszcze tego samego dnia powstał poniższy przepis. Może brzmi dość dziwacznie, ale jest naprawdę smaczny. M. chciał tę zupę konsumować nawet na śniadanie, bo tak mu zasmakowała dnia poprzedniego. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Smacznego :)

Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
4 ziemniaki
2 białe części pora
250 g pieczarek
1-2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
1 łyżeczka garam masala
200 ml mleka kokosowego
sól
oliwa z oliwek

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej pieczarki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do uduszonych pieczarek.
W momencie, gdy por się zeszkli dodajemy mleko kokosowe, pastę z trawy cytrynowej (zacznijmy od łyżeczki, następnie w zależności od gustu można dodać więcej) oraz garam masalę. Dusimy całość jeszcze ok. 5 minut.
Na końcu pieczarki i pora w mleku kokosowym przenosimy do bulionu z ziemniakami. Po chwili próbujemy i doprawiamy do smaku solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *