Aglio olio e peperoncino w wersji na bogato

aglio, olio e peperoncino

Tak jak pisałam, spaghetti aglio olio można modyfikować wedle uznania. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję aglio, olio e peperoncino z cebulką i pomidorkami suszonymi. Zamiast Spaghetti użyłam makaronu Linguine.

Składniki (dla dwóch osób):
200 g makaronu Linguine
1 cebula
kilka pomidorów suszonych
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku (według uznania, ja dodałam 5)
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
parmezan (według uznania)

1. Na rozgrzaną patelnię nalewamy sporo oliwy – tak, aby pokryła całe dno.
2. Siekamy bardzo drobno cebulę i przenosimy na patelnię.
3. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz papryczkę chilli (spokojnie możemy dać całą, ale rozważnie dodajemy ziarenka, aby nie przedobrzyć z ostrością jeśli nie lubimy pikantnych potraw)*
4. Dusimy całość na bardzo mały ogniu, tak aby czosnek i cebula się zeszkliły, ale nie podsmażyły.
5. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory.
5. Gotujemy makaron Linguine al dente.
6. Natkę pietruszki drobno kroimy, a ser ścieramy na tarce o najszerszych ostrzach.
7. Odcedzony makaron i pokrojoną pietruszkę przekładamy na patelnię z „sosem”. Całość mieszamy.
8. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *