Aglio olio e peperoncino

aglio olio peperoncino

Siła tkwi w prostocie. Najlepiej wiedzą o tym Włosi, którzy wykorzystują tę zasadę w swojej kuchni na każdym kroku. Jednym z moich ulubionych „makaronów na szybko” jest aglio olio e peperoncino czyli makaron z czosnkiem, oliwą i chilli. Tych, którzy na widok chilli reagują: „O nie! To nie dla mnie. Nie lubię ostrych potraw.”, uspokajam: Nie musi to być ostra potrawa. Za ostrość papryczki chilli odpowiadają jej owoce – małe ziarenka, które znajdziemy w środku po rozcięciu papryczki. To jak ostra będzie potrawa zależy tylko od nas. Jeśli do potrawy dodamy całą papryczkę otrzymamy wersję super ostrą, jeśli tylko kilka ziarenek – średnio ostrą. Natomiast, gdy usuniemy całkowicie ziarna otrzymamy wersję naprawdę łagodną.

Za piekielną ostrość papryczki odpowiada zawarta w ziarenkach kapsaicyna. Oprócz charakterystycznego smaku ma ona również właściwości rozgrzewające i pobudzające metabolizm (drażni błonę śluzową żołądka i stymuluje wydzielanie soków trawiennych). Z tego względu jest ona często polecana w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto chilli działa przeciwzakrzepowo, obniża poziom cholesterolu i wzmaga wydzielanie endorfin. Suma summarum warto sięgać po chilli :)

Spaghetti + oliwa + czosnek + chilli to wersja podstawowa tej pasty. Można ją dowolnie modyfikować wedle uznania. W tej wersji dodałam do całości świeżą natkę pietruszki oraz parmezan.

Składniki (dla dwóch osób):
200 g makaronu Spaghetti
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku (według uznania, ja dodałam 5)
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
parmezan (według uznania)

1. Na rozgrzaną patelnię nalewamy sporo oliwy – tak, aby pokryła całe dno.
2. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz papryczkę chilli (spokojnie możemy dać całą, ale rozważnie dodajemy ziarenka, aby nie przedobrzyć z ostrością jeśli nie lubimy pikantnych potraw)*
3. Dusimy całość na bardzo mały ogniu, tak aby czosnek się zeszklił, a nie podsmażył.
4. Gotujemy makaron Spaghetti al dente.
5. Natkę pietruszki drobno kroimy, a ser ścieramy na tarce o najszerszych ostrzach.
6. Odcedzony makaron i pokrojoną pietruszkę przekładamy na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Całość mieszamy.
7. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

aglio olio

*polecam Wam również przyprawę włoską Aglio Olio Peperoncino.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *