Galette z gruszką i dynią

galette z gruszką i dynią

Galette to rustykalna tarta wywodząca się z Francji. Zazwyczaj na środku rozwałkowanego cienko ciasta układamy owoce bądź warzywa sezonowe – w zależności czy wybieramy wersję na słodko czy na ostro – a następnie zawijamy brzeg ciasta do środka i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika bezpośrednio na blachę.
Dzisiejsze galette przygotowałam na bazie przepisu Mai Sobczak, która prowadzi jednego z moich ulubionych blogów Qmam Kaszę.

Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej (ja użyłam typ 500)
¼ szklanki mleka orzechowego (UWAGA! Orzechy namaczamy dzień wcześniej! Przepis znajdziecie tutaj: Mleko orzechowe)
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
2 gruszki
kawałek dyni
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny

1. W misce ucieramy masło z cukrem trzcinowym, cynamonem i imbirem.
2. Następnie dodajemy mleko orzechowe i mąkę. Ucieramy kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
3. W międzyczasie myjemy gruszki oraz dynię i kroimy je w cienkie plasterki.

galette z gruszką i dynią

4. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C.
5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, posypujemy go mąką i rozwałkowujemy ciasto na okrągły, cienki placek(3-5 mm).
6. Układamy na zmianę plasterki gruszki i dyni po okręgu tworząc wachlarz, ale zostawiając ok. 3 cm brzegu, aby na końcu zawinąć ciasto do środka. Na środku układamy kilka plasterków gruszki, a następnie układamy kolejny wachlarz zaczynając od środka ciasta.

galette z gruszką i dynią
7. Na końcu owoce posypujemy cukrem waniliowym i skrapiamy sokiem z cytryny.
8. Zawijamy brzegi ciasta do środka i wkładamy do piekarnika zsuwając ciasto za pomocą łopatki do pizzy bądź drewnianej deski do krojenia. Pieczemy 30-35 minut.

galette z gruszką i dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *