Jak zrobić indyjski ser paneer?

indyjski ser paneer
Nic prostszego. Jedyne czego będziecie potrzebować to wysokoprocentowe świeże mleko i cytryna. Najlepiej jeśli macie mleko prosto od krowy, ale ja użyłam 3,2% mleko ze sklepu i paneer wyszedł pysznie. Ponadto musicie przygotować kilka niezbędnych akcesoriów: garnek do gotowania mleka (bądź fajerka pod zwykły garnek) i worek do odsączania sera. Poniżej schemat jak taki worek sobie uszyć, najlepiej z cienkiej pieluchy tetrowej:)

twaróg ser biały worek
Musicie również zagospodarować ok. 2 – 2,5h, ale niech Was nie zwiedzie, że robienie sera pochłonie aż tyle Waszego czasu. Waszej pracy nie będzie więcej niż 10 minut:)

Zatem jak zrobić indyjski ser paneer?
1,5 litra mleka + niecała połówka cytryny to ilość składników potrzebnych dla jednej osoby.
Mleko wlewacie do garnka z podwójnym dnem lub kładziecie fajerkę bezpośrednio na palniku. Na małym ogniu doprowadzacie mleko do wrzenia. Następnie dodajecie łyżkami świeży sok z cytryny i mieszacie. Gdy zaczną pojawiać się grudki (ser oddzielający się od serwatki) dodajecie jeszcze tylko jedną łyżkę soku z cytryny i wyłączacie gaz. Od razu przelewacie całość do worka nad zlewem. Zawiązujecie worek tuż nad masą serową i zostawiacie ser położony w zlewie między dwiema deskami do krojenia. Na całą konstrukcję kładziecie garnek z wodą. Zostawiacie ser na około 1,5 – 2h, aby stężał. Wszystko zależy od temperatury otoczenia:)

ser paneer indyjski

Ser idealnie nadaje się do indyjskiego curry, np. do sosu Jalfrezi. My póki co skorzystaliśmy z gotowego sosu z promocji w Biedronce, ale już zakasam rękawy i mentalnie przygotowuję się do przyrządzania samodzielnie tego sosu:)

ser paneer indyjski

indyjski ser paneer

A tymczasem smacznego! Sądzę, że znajdziecie jeszcze inne zastosowanie dla tego pysznego sera. W wersji słodkiej musi być równie pyszny:)

A może macie ochotę na śmietankowy ser twarożkowy idealny na śniadanie? Znajdziecie go pod linkiem: Przepis na biały ser (twaróg).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *