M. gotuje: makaron z krewetkami i ananasem

krewetki z ananasem

Zapraszam na nowy cykl postów pod tytułem „M. gotuje”. Nie jest to zbyt częste zjawisko, jednakże się zdarza i postanowiłam uwiecznić na blogu kilka potraw mojej drugiej połówki. Jest to przydatny zabieg jako, że M. nieczęsto potrafi odtworzyć swoje eksperymentalne posiłki przez wzgląd na swoją krótką pamięć. Czego byśmy oboje bardzo żałowali, gdyż są to niebywałe eksperymenty:)

Składniki:
– 200 g makaronu Spaghetti/Kokardki
– 300 g krewetek
– kilka plastrów ananasa z puszki
– duża garść świeżej szałwii, szpinaku lub roszponki
– 5 ząbków czosnku
– sok z cytryny
– oliwa z oliwek
– przyprawa Aglio Olio e Peperoncino

1. Nastawiamy wodę na makaron Spaghetti/Kokardki.
2. Gotujemy krewetki w wodzie z odrobiną soku z cytryny przez ok. 2 min. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Gdy krewetki przestygną, obieramy je.
3. Obieramy czosnek i kroimy na cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (dajemy sporo oliwy – tak, aby przykryła patelnię) i dodajemy pokrojony czosnek.
5. Gdy czosnek się zeszkli dodajemy krewetki oraz szczyptę przyprawy Aglio Olio e Peperoncino.
6. Kroimy plasterki ananasa na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.
7. Dodajemy sok z ok. połowy cytryny.
8. Gdy odcedzimy makaron, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. W tym samym czasie do naszego sosu dodajemy dużą garść szałwii/szpinaku/roszponki i mieszamy.

krewetki z ananasem

Możemy podawać sam sos z makaronem lub z dodatkiem parmezanu.

krewetki z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *